Ranskalaisen nykykirjallisuuden nousevan tähden, Claire Castillonin uusi novellikokoelma Pieni sydän jaksaa rakastaa ottaa luulot pois romanttiseen rakkauteen vielä uskovilta. Kirjan 23 novellia tihkuvat rujoutta – valehtelua, pettämistä, väkivaltaa, insestiä. Castillon osoittaa teksteissä lukemattomin eri tavoin, kuinka vaikeaa miehen ja naisen on elää pitkässä ja onnellisessa parisuhteessa keskenään.

Novellissa Thérèse rupsahtaa Castillon kirjoittaa 64-vuotiaasta naisesta, jolla on itseään 20 vuotta nuorempi mies. Thérèse tekee kaikkensa, jotta voisi hidastaa iän ja painovoiman vaikutuksia. Hän voimistelee, laihduttaa ja juhlii nuoren miehensä vuoksi ja rinnalla, mutta mies kiehuu sisimmässään. Hän on herännyt huomaamaan vaimonsa ikääntymisen ja miettii kuumeisesti, miten pääsisi naisesta eroon. Ratkaisu löytyy vaimon työkaverista.

Castillonin novelli sai ainakin minut pohtimaan parisuhteita, joissa kumppaneilla on iso ikäero. Asetelma lienee helpoin mieltää silloin, nainen on miestä nuorempi, mutta miksi yhä näin? Joutuuhan tällaisessakin suhteessa se nuorempi todennäköisesti jossakin vaiheessa hoitajan rooliin. Miksi siis nuori nainen ja iäkäs mies -yhdistelmä herättää usein vain hyväntahtoista naureskelua, mutta nuori mies ja vanhempi nainen -kombo pahantahtoisia puheita leikkikalusta?

Uskotko sinä, että nuori mies voi aidosti rakastaa ikääntyvää naista?

Categories: Blogging